Merel op de rand van haar nest, ze voert haar jongen.

Broedseizoen weer begonnen

Van 15 maart tot 15 juli is officieel het broedseizoen. Dit betekent dat de meeste vogels in die periode eieren leggen en uitbroeden en hun jongen grootbrengen. In die periode vinden er geen werkzaamheden plaats in natuurgebieden en is het belangrijk bij werkzaamheden in tuinen heel goed op te letten om geen nesten te verstoren. Het is ook belangrijk extra op te passen dat huisdieren de vogels niet verstoren. Je kunt de vogels een helpende hand toe steken door bijvoorbeeld wat honden- of kattenhaar of droog gras aan takken op te hangen (voor hun nestjes) en ze te voeren met zaad, zonnepitten, broodkruimels en meelwormen. De vogels gebruiken veel energie in die periode en de natuur levert niet altijd voldoende op.

Op 1 maart is de vogelbescherming weer gestart met de site “Beleef de lente”; bij diverse vogels zijn camera’s in hun nesten/nestkastjes geplaatst zodat jee het gehele proces van eieren leggen, uitbroeden en voederen en opvoeden van de jongen kunt meebeleven, 24 uur per dag.

Lees er meer over op de website van de Vogelbescherming en neem een kijkje of digitaal op kraambezoek bij een willekeurige vogel! Ook het Utrechts Landschap schreef over het broedseizoen in het artikel ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.