Een bericht van het Utrechts Landschap
In de periode november 2024 – februari 2025 gaat Utrechts Landschap in de natuurgebieden Bornia en Heidestein in een aantal bosvakken boswerkzaamheden uitvoeren. De bomen met een oranje cirkel zullen worden verwijderd. Tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat paden tijdelijk niet of slecht toegankelijk zijn. Na het voltooien van het werk worden eventueel beschadigd geraakte paden hersteld.
Wat gaan we doen?
Utrechts Landschap gaat een aantal niet-inheemse bomen wegzagen of ‘ringen’. Ringen betekent dat we de stam rondom inzagen waardoor de sapstroom wordt onderbroken. Hierdoor sterft de boom langzaam, maar blijft het bosklimaat behouden. Bomen die de natuurlijke verjonging van inheemse boomsoorten verhinderen of in de kronen van karakteristieke en laanbomen groeien worden weggehaald. In Bornia verbreden we sommige wandelpaden door het snoeien en soms verwijderen van bomen. Een deel van het gezaagde hout blijft in het terrein. De geplande werkzaamheden zijn overeenkomstig het beheerplan.
Hoe wordt het werk uitgevoerd?
De werkzaamheden worden met klein materieel uitgevoerd in eigen beheer of door een aannemer. Door de kleinschalige aanpak kunnen we de schade aan het bos en de paden zo veel mogelijk beperken. Tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat paden tijdelijk niet of slecht toegankelijk zijn. Eventueel beschadigde paden worden na het voltooien van het werk hersteld.
Waarom zijn deze werkzaamheden nodig?
We streven in Bornia en Heidestein naar een grotendeels inheems en structuurrijk bos met soorten als berk, eik, grove den, beuk, hulst, lijsterbes en vuilboom. Ook is er ruimte voor acacia, tamme kastanje, krentenboom en Corsicaanse den. Een hoog aandeel staand en liggend dood hout in verschillende verteringstadia is goed voor onder andere holenbroeders als spechten en holbewoners als marters, insecten en schimmels. Door het creëren van meer licht op de bodem kan het bos zich op natuurlijke wijze verjongen en krijgen ook planten in de ondergroei meer groeikansen. Wandelpaden worden weer beter begaanbaar, waardoor de beleving voor de bezoekers van deze natuurgebieden nóg aantrekkelijker wordt.
Voor vragen kunt u terecht bij Jacqueline van Dam, boswachter publiek, via noord@utrechtslandschap.nl.