Kerckebosch is een wijk voor iedereen. Een bijzondere woonwijk waar iedereen kan wonen, arm of rijk. Met een grote verscheidenheid aan architectuur. En waar alle woningen kwaliteit uitstralen. Of je nu in sociale huur of vrije sector woont, in een eengezinswoning, zelfbouw of appartement.
Natuur is de verbindende schakel in de wijk. De zes buurten liggen als ‘vingers’ tussen het groen. Natuur en bebouwing lopen hier naadloos in elkaar over. Bos en heide verbinden de buurten met het natuurgebied Heidestein van Utrechts Landschap. Wonen in de natuur is zo overal voelbaar.
Binnenbos is het maatschappelijke en culturele hart van de wijk. Een ontmoetingsplek met voorzieningen als het wijkservicepunt, gezondheidscentrum, de muziekschool, sportzalen en een eetcafé. En de 42 zorgwoningen van Abrona op de 1e en 2e verdieping. Binnenbos ligt in het hart van een gebied voor ontmoeten, onderwijs, welzijn en zorg, toegankelijk voor iedereen.
Achter het Christelijk College Zeist ligt het Energieplein. Een proeftuin voor het opwekken van schone energie door de zon, beweging en e-planttechnologie.
Duurzaamheid in Kerckebosch gaat verder dan groene energie. Het staat voor maatschappelijk verantwoord leven in de breedste zin van het woord. Door de dingen samen te doen kom je verder. We noemen dat duurSaam. Goed voor mens, milieu en op de toekomst gericht.
Gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist werken vanaf 2006 samen aan de vernieuwing van de wijk. De jaren 60-flats maakten plaats voor 1000 woningen in verschillende types en prijsklassen. Voorzieningen zijn vernieuwd of verbeterd. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Woongoed Zeist de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch (WOM) op. Samen met bewoners is gewerkt aan een duurzame wijk waar iedereen zich thuis voelt.
Kerckbosch is vernoemd naar het bos dat in 1917 door de katholieke kerk uit geldnood werd verkocht aan de gemeente Zeist.
Evert Jan van de Wijkontwikkelingsmaatschappij vertelt over de bijzondere straatverlichting:
‘Uniek is de straatverlichting die volledig op zonne-energie draait. De Kerckeboschlaan die deels zwevend ligt om de boomwortels zo min mogelijk te belasten. Kunst op de weg, totempalen, herinneringsbank, het Binnenbos en de parkeerweringen van Kerckebosch-hout. Dat kom je in geen andere wijk tegen. En we zijn de eerste wijk in Zeist waar de bodem het regenwater opvangt in plaats van het riool. Al deze kleine dingen bij elkaar maken Kerckebosch zo bijzonder.’