Kerckebosch - Wandel mee door de wijk
Wandeling 11 - Kerckeboschlaan

11 – Kerckeboschlaan

De Kerckeboschlaan is de verbindende schakel tussen de buurten. Het is de enige doorgaande weg in de wijk. Bij de aanleg zijn zoveel mogelijk (monumentale) bomen behouden.

  • Een deel van de Kerckeboschlaan ligt zwevend om boomwortels zo min mogelijk te belasten. Harmonicamatten onder de fundering verdelen de druk van het verkeer.
  • Ter hoogte van Hoog Kanje maakt de laan een splitsing zodat bijzondere bomen konden blijven staan.
  • Ook bij de werkzaamheden zijn technieken gebruikt om beschadiging van wortels te voorkomen.

Wandeling 11 Kerckeboschlaan
Wandeling 11 Kerckeboschlaan

De straatverlichting van de Kerckeboschlaan is volledig energieneutraal. Zonnepanelen op het dak van het Christelijk College Zeist leveren genoeg stroom voor de verlichting.

De stalen lichtmasten zijn speciaal ontworpen en behoren tot duurzaamste lichtmasten. In heel Kerckebosch is gekozen voor LED-verlichting. Dit is zuiniger in gebruik en gaat langer mee. Ook is de hoeveelheid licht aanpasbaar. Onder de kap van de lantaarn is een extra rode kapje aangebracht.

In bosrijke gebieden dimt het LED-licht ‘s nachts tussen 23.00 en 5.00 uur met circa 30%. Behalve op plekken waar verlichting belangrijk is voor een sociaal veilig gevoel. Dimmen bespaart energie. En zoogdieren en vogels hebben minder last van lichtvervuiling.