Back2theWoods in de buurt Bosgaarde bestaat uit 18 betaalbare eengezinswoningen die rug aan rug liggen. Hierdoor profiteren alle woningen maximaal van de bosrijke omgeving.
De speelplek naast Back2theWoods heeft een wadi. Een wadi is een ondiepe greppel bedekt met zand en gras. De wadi staat droog bij mooi weer, maar vult zich tijdens een regenbui met water. Het regenwater kan hier langzaam de bodem inzakken. Spelen in en rond een wadi kan ook.
Kerckebosch doet ook aan stadslandbouw.
Op verschillende plekken in de wijk kweken bewoners hun eigen groenten in moestuinbakken. Stadslandbouw maakt mensen bewuster van gezond en lekker eten. Een moestuin in de wijk brengt ook mensen bij elkaar.
Ook vleermuizen vinden onderdak in Kerckebosch. De vleermuizen komen af op het open heidegebied met zijn insecten. Er hangen verschillende vleermuiskasten door de hele wijk. Geïntegreerd in de buitenmuur of onder de dankrand van woningen.
Zeist is de eerste gemeente in Nederland waar de bodem het regenwater opvangt in plaats van het riool. De openbare ruimte is zo aangelegd dat het regenwater door het hoogteverschil naar de wadi, groenstroken of boomperken wegstroomt. Zelfs de parkeervakken zijn waterdoorlatend. In de bestrating zie je putten met de letter S van schoon water. Dit water gaat weer terug naar de natuur. Putten met een V van vuil water, voeren water af via de riolering.
De bodem kan al dat regenwater goed gebruiken. Nederland heeft te maken met verdroging en een laag grondwaterpeil. Natuurlijke infiltratie helpt verdere verdroging te voorkomen en houdt het grondwater beter op peil.
Twaalf zomereiken uit de Prinses Irenelaan kregen in 2015 een nieuwe plek. Een verplantmachine tilde de bomen met kluit en al uit de grond en bracht ze één voor één naar hun nieuwe stek aan de Prinses Alexialaan. Zo zijn mooie en gezonde bomen behouden voor de wijk en haar bewoners.
Heidehof werd opgeleverd in 2016. De 50 huurappartementen in dit energiezuinige gebouw worden volledig verwarmd door vloerverwarming. Op het dak liggen 144 zonnepanelen. Die leveren per woning ongeveer 729 kWh gratis zonnestroom op per jaar. Daar kan je zo’n 100 keer de wasmachine op laten draaien.
Meer weten over de verschillende buurten, projecten en woongebouwen. Kijk op de interactieve plankaart van Kerckebosch.